Právě probíhá: Deal jak SVIŇA

 - Vice informací  naleznete ZDE

10 novinek, které čekáme od iPhone 16 a iPhone 16 Plus

iPhone 16 a iPhone 16 Plus Apple představí na podzim po boku profesionálních modelů. Co nabídne základní řada a bude zásadně inovovaná?

Očekává se, že řada iPhonů společnosti Apple pro rok 2024 bude obsahovat čtyři modely: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max. Ačkoli prémiovější modely Pro mají tendenci získat většinu pozornosti, neznamená to, že cenově dostupnější iPhone 16 a iPhone 16 Plus nebudou mít co nového nabídnout.

Do uvedení další řady vlajkových smartphonů společnosti Apple zbývá nejméně sedm měsíců a objevilo se několik zvěstí o tom, co můžeme očekávat od cenově dostupnější dvojky společnosti Apple. Zde je vše, o čem jsme dosud informovali.

1. Přepracované uspořádání fotoaparátu

iPhone 16 a iPhone 16 Plus prý budou mít vertikální uspořádání fotoaparátu, které je podobné uspořádání fotoaparátu použitému v iPhone 13 a iPhone 12 mini.

Apple u iPhonu 13 a iPhonu 14 použil úhlopříčné uspořádání. Očekává se, že nové vertikální uspořádání fotoaparátu bude umístěno na vyvýšeném povrchu ve tvaru pilulky. Nový výčnělek fotoaparátu obsahuje dva samostatné prstence pro širokoúhlý a ultraširokoúhlý fotoaparát. Očekává se, že přepracované uspořádání umožní nahrávání prostorového videa, které je v současné době omezeno na modely iPhone 15 Pro.

2. Akční tlačítko místo přepínače tichého režimu

V současné době obsahují akční tlačítko pouze modely iPhone 15 Pro, ale v roce 2024 se očekává rozšíření akčního tlačítka na standardní modely iPhone 16.

Akční tlačítko nahrazuje přepínač ztlumení zvuku, který byl dříve na iPhone 15 a iPhone 15 Plus. Na rozdíl od přepínače ztlumení však lze tlačítko Action nakonfigurovat tak, aby plnilo řadu funkcí. U modelů iPhone 16 plánuje společnost Apple také přidat tlačítku Action ještě více funkcí tím, že změní tlačítko z mechanického na kapacitní.

3. Další kapacitní tlačítko

Součástí všech modelů iPhone 16 má být údajně nové fyzické "Capture Button". Tlačítko se nachází na stejné straně jako tlačítko napájení, v prostoru, který ve Spojených státech zabírá anténa 5G mmWave.

Nové "Capture Button" bude určeno ke spouštění snímání obrázků nebo videí. Tlačítko přidá funkce, jako je možnost přiblížení a oddálení přejetím po tlačítku doleva a doprava, zaostření na objekt lehkým stisknutím a aktivace záznamu silnějším stisknutím.

4. Nový Apple SIlicon čip

Očekává se, že iPhone 16 a iPhone 16 Plus budou používat čip A17, ale zvěsti naznačují, že to nebude stejný čip A17 Pro, který je v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Apple údajně místo něj použije levnější proces N3E společnosti TSMC. N3E je cenově dostupnější uzel, který má nižší hustotu tranzistorů, nižší účinnost a vyšší výtěžnost.

Zatímco jedna z fám naznačuje, že Apple bude čip používaný ve standardních modelech iPhone 16 nazývat "A17", analytik Jeff Pu se domnívá, že Apple místo toho použije označení A18 a A18 Pro, přičemž všechny modely iPhone 16 budou vybaveny nějakým čipem řady A18.

5. Nový tepelný design

Očekává se, že modely iPhone 16 budou obsahovat nový tepelný design založený na grafenu, který bude bojovat proti přehřívání, což je problém, kterým trpěly některé modely iPhone 15, než Apple tento problém vyřešil aktualizací softwaru.

Grafen má vysokou tepelnou vodivost, která překonává tepelnou vodivost mědi, jež se v současnosti používá v chladičích iPhonů. Společnost Apple se o grafen pro tepelný management zajímá již delší dobu a podala patenty týkající se zkoumání tohoto materiálu pro odvod tepla v přenosných zařízeních.

6. Změny v bateriích

Jedna z pověstí naznačuje, že iPhone 16 bude mít větší baterii než jeho předchůdce, zatímco iPhone 16 Plus může mít sníženou kapacitu.

iPhone 16 má údajně o 6 % vyšší výkon než iPhone 15. Naproti tomu iPhone 16 Plus má údajně o 9 % nižší kapacitu. Na druhou stranu by Apple mohl potenciálně využít i technologii skládaných baterií, aby zvýšil hustotu energie a prodloužil životnost.

7. Nová technologie displejů OLED

Panely OLED použité v iPhone 16 a iPhone 16 Plus by mohly využívat technologii mikročoček, která by mohla přinést lepší jas i nižší spotřebu energie.

Soustavy mikročoček (MLA) využívají rovnoměrný vzor miliard čoček uvnitř panelu ke snížení vnitřních odrazů. Tyto čočky obracejí dráhu světla odraženého z vnitřní strany panelu směrem dozadu k obrazovce, čímž zvyšují vnímaný jas bez zvýšení spotřeby energie.

8. Větší paměť RAM

Modely iPhone 16 a iPhone 16 Plus budou podle jedné z pověstí vybaveny 8 GB RAM, což je více než 6 GB RAM v iPhone 15 a iPhone 15 Plus. Více operační paměti by se mělo rovnat vyššímu výkonu při multitaskingu na iPhonu.

9. Rychlejší Wi-Fi

Očekává se, že iPhone 16 a iPhone 16 Plus budou podporovat Wi-Fi 6E, která pracuje v pásmu 6 GHz, což umožňuje vyšší rychlost bezdrátového připojení a menší rušení signálu s kompatibilním routerem. V případě řady iPhone 15 je Wi-Fi 6E omezena na modely Pro.

10. Vylepšený mikrofon

Očekává se, že všechny modely iPhonu 16 budou mít vylepšené mikrofony s vyšším odstupem signálu od šumu ve srovnání s předchozími modely, díky čemuž zařízení uslyší váš hlas zřetelněji.

Tato aktualizace by měla zlepšit přesnost Siri, která má být v systému iOS 18 ještě letos vylepšena o funkce generativní umělé inteligence. Vylepšené mikrofony v modelech iPhone 16 mají údajně vyšší odstup signálu od šumu a nabídnou lepší odolnost proti vodě.

Očekává se, že modely iPhone 16 vyjdou v září 2024.