🚨 Z důvodu odstávky elektřiny máme v pátek 26.4. zavřeno. 🚨

iPhone 13 ProMotion panel využije i k zlepšení výdrže

iPhone 13 ProMotion funkci obdrží už letos. Vyšší obnovovací frekvence bude mít za následek lepší uživatelský zážitek i vyšší výdrž na jedno nabití baterie.

Nová informace ze serveru DigiTimes odhaluje, které modely iPhonů 13 dostanou vyšší obnovovací frekvenci. Prémiové modely iPhone 13 Pro mají dostat LTPO panel s proměnlivou frekvencí. Umožní tak displeji pracovat až na 120 Hz. Po vzoru iPadů Pro se tak uživatelé mohou dočkat této novinky i u menších obrazovek Apple telefonů.

iPhone 13 ProMotion s lepší výdrží

Dodavatelský řetězec hlásí velkou změnu. Není tajemstvím, že Apple odebírá zobrazovací panely do svých produktů od společností Samsung a LG Displays. Právě z továren těchto firem se dostaly informace o přeměně výrobních linek. Ty doposud vyráběly LTPS panely, nově z nich mají vyjíždět LTPO obrazovky, které jsou energeticky účinnější. Úplná transformace má nastat už v první polovině roku 2021. Vše by tak bylo nastaveno pro použití v nových iPhonech 13. I přes brzkou přeměnu má být kapacita nižší než dříve. Uvidíme tedy, jak to ovlivní dodávky ke koncovým uživatelům.

Vedle Samsungu a LG Displays chce Apple přidat čínského výrobce. Společnost s názvem BOE má být také na seznamu dodavatelů LTPO displejů pro iPhone 13. Stane se tak i přesto, že opakovaně firma selhala při testech kontroly kvality. Doufejme, že to neovlivní nové telefony a uživatelé nebudou hlásit problémy s kvalitou zobrazovacích panelů.

Apple má rok zpoždění

V loňském roce se očekávalo, že Apple přijme displeje LTPO ve svých iPhonech 12. To by znamenalo, že funkce ProMotion s obnovovací frekvencí 120 Hz bude dostupná už na těchto telefonech. Analytik Ross Young ale v červenci loňského roku přesně předpověděl, že iPhone 12 ještě tuto funkci nedostane. I dle jeho informací by se tak mělo stát právě letos.

Pravděpodobnou překážkou, které může Apple čelit, je zvýšená spotřeba energie. Vyšší obnovovací frekvence zkrátka potřebuje více energie. Přesto má u iPhonů 13 naopak dojít ke snížení celkového odběru energie a to o 15 až 20 %. Ve zprávě není přesně uvedeno, čím bude nižší odběr způsoben, ale lze očekávat, že hlavní roli bude hrát nový procesor Apple A15.

Kalifornská firma Apple poprvé představila ProMotion ve svém iPadu Pro z roku 2017. Na iPhonu se zatím nevyskytuje. Vyšší obnovovací frekvence 120 Hz ve srovnání se současnými 60 Hz nabízí plynulejší zážitek při procházení systémem a při hraní her.

Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo také věří, že nadcházející modely iPhone 13 Pro budou obsahovat displeje s vyšší obnovovací frekvencí. Leaker Max Weinbach zase věří, že kromě obnovovací frekvence 120 Hz budou letošní iPhony obdařené i stále zapnutým displejem. Podobně, jako je tomu u současné řady Apple Watch.

Zdroj: Macrumors