iPad Pro 16 GB RAM nabízí při vyšší konfiguraci úložiště

iPad Pro 16 GB RAM využije spíše až v budoucnu. Už teď je jasné, že velká kapacita bude sloužit hlavně náročným aplikacím. Pro profesionály bude jasnou volbou.

Čip Apple M1 znamená pro využití v iPadu přelom. K dispozici je buď s 8GB nebo 16GB operační pamětí. To je vůbec nejvíce, co kdy pro iPad bylo vyhrazeno. V minulosti se i nejvyšší konfigurace omezovaly na pouhých 6 GB. V případě, že budete potřebovat pouze 8GB verzi, stačí si pořídit variantu s 128GB, 256GB nebo 512GB úložištěm. Vyšší verze s 1TB nebo 2TB úložištěm pak disponují 16GB operační pamětí.

iPad Pro 16 GB RAM pouze u některých modelů

Nezdá se, že bude existovat způsob, jak přizpůsobit modely s nižší kapacitou a upgradovat jejich operační paměť. Pokud tedy toužíte po 16GB RAM, budete si muset připlatit i za úložiště. Je také dobré vědět, že obě nabízené velikosti iPadů Pro, tedy 11palcový a 12,9palcový, jsou k dostání s až 2TB úložištěm. Nový iPad Pro si budete moct objednat už 30. dubna. Na dodání si ale zřejmě počkáte a novinka by vám měla dorazit někdy během června.

Využijete takto velkou operační paměť?

Proč by měl operační systém iPadOS a aplikace v něm obsažené potřebovat více než 8 GB operační paměti? Zatím není jasné, jak by se v současnosti 16 GB RAM využilo. Do teď stačilo 6 GB a uživatelé rozhodně neměli pocit, že by se při více spuštěných aplikací měl tablet zpomalovat. Vše tak lze hledat v blízké budoucnosti. Ať už budou vývojáři nabízet náročnější aplikace, nebo v případě provozování jiného operačního systému. Na Apple počítačích běží macOS, když teď iPad dostal stejný čip jako má MacBook Air nebo MacBook Pro, je tato myšlenka zase blíže realizaci.

Ve specifických případech jde už teď vyčerpat obrovskou operační paměť. Například, když v prohlížeči Google Chrome spustíte stovky záložek. Tato aplikace má skutečně ráda RAM a tak jí moc nešetří. Jenže to rozhodně není činnost, která by byla obvyklá. Spíše se dá předpokládat a je nejvíce pravděpodobné, že Apple se ještě více zaměří na profesionální aplikace. Střih videa, úprava fotografií nebo mix zvuku si na macOS řeknou o hodně pozornosti. Na iPadu to může být podobné.

Zdroj: Macrumors